Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hamis és igazi megtérés
  2023-10-01 21:41:39, vasárnap
 
  Hamis és igazi megtérés

Lekció: Lk 3.7-14
Textus: Lk 3,7-9

Miért özönlöttek az emberek a pusztába ahol még egy épület sem volt, hogy hallgassák, ahogyan János ilyen szidalmakat zúdít rájuk? A válasz egyszerű: Az emberek tudták, hogy János nem a saját szavát, hanem Isten szavát hirdette. Tudták, hogy az igazságot mondja. Bár ez sértette a vallási vezetőket, akik úgy távoztak, hogy nem hódoltak be Isten Jánoson keresztül hirdetett szavának (Lukács 7:30), sokan elfogadták János üzenetét, megbánták bűneiket, és megkeresztelkedtek. Tudták, hogy János hűségesen hirdette nekik Isten szavát.
Amikor a Szentírás egy ilyen részéhez érkezünk, óvatosnak kell lennünk. Könnyen megsértődhetünk rajta, mert képmutatásunk, önigazságunk és büszkeségünk gyökerére teszi a fejszét. Nem építi az önbecsülésünket, ha viperafajzatoknak neveznek! Ha megsértődünk, és védekezően reagálunk, akkor úgy fogunk elmenni, mint a farizeusok és a szadduceusok, akik kényelmesen elvannak a vallásosságuk (keresztyénségük) látszatával. De nem leszünk felkészülve arra, hogy szembenézzünk az eljövendő haraggal.
A helyes válasz erre a szövegre az, hogy úgy reagálunk, mintha egy sebésznek válaszolnánk, aki azt mondja: "Rákos vagy, és ha nem veted alá magad azonnal a kezelésnek, akkor az életedbe kerül. De, bár a kezelés fájdalmas, mégis, ha aláveted magad neki, meg tudunk gyógyítani". Lehet, hogy valahol találsz egy sarlatánt, aki azt mondja neked, hogy csodálatos vagy, és hogy nem kell aggódnod a rákod miatt. Csak vedd be ezeket a cukrozott tablettákat naponta egyszer, és jól fogod érezni magad. De ha rákos vagy, akkor szükséged van az igazságra. Isten üzenete számunkra Keresztelő Jánoson keresztül a következő:
Isten közelgő haragja miatt meg kell győződnünk arról, hogy megtérésünk igazi, nem pedig hamis.
A 7-9. versek figyelmeztetnek bennünket a hamis megtérés veszélyeire. A 10-14. versek az igazi megtérés természetét mutatják be.
1.A hamis megtérés veszélyes tévedés, mert nem szabadít meg az eljövendő haragtól.
A 3:7-9 témája egyértelműen a figyelmeztetés. János megemlíti "az eljövendő haragot", "a fejsze már a fák gyökerén van", és hogy "minden fa amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik és tűzre vettetik". Továbbá elébe megy annak a kifogásnak (mentegetőzésnek), amelyet zsidó hallgatósága fel fog hozni, miszerint ők mentesülnek Isten ítélete alól, mert Ábrahám gyermekei. Megmutatja nekik, hogy ez nem érvényes. Figyelmeztetése rámutat, hogy létezik hamis vagy felszínes megtérés, és hogy ez nem szabadítja meg az embert Isten közelgő haragjától. Ezért biztosnak kell lennünk abban, hogy felismerjük és elkerüljük az ilyen megtévesztést.
A.A HAMIS MEGTÉRÉS KÜLSŐ MEGTÉRÉS, NEM PEDIG BELSŐ MEGTÉRÉS.
János lényegre törő kérdése: "Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől?", megkérdőjelezi hallgatóinak indítékait. Még ha a vízkeresztség külső szertartásán végig is mennek, meg kell vizsgálniuk a szívüket. Vajon valóban megbánták Isten előtt a személyes bűneiket, vagy csak a pillanatnyi vallási divatot követték? János nyelvezete mögött az a kép állt, hogy amikor bozóttűz volt, vagy amikor egy földműves elégette a szántóföldjén lévő gazt, a fűben lévő kígyók a lángok elől elmenekültek. De amint biztonságba kerültek, újra felvették a finom, görbe, mérgező útjukat, mert kígyó természetük nem változott meg. Csak a bőrüket próbálták menteni, hogy folytathassák a fűben kígyózó életmódjukat.
Ugyanígy a hamis megtérés is csak kifelé és önmagára irányul, nem pedig Isten felé. A hamisan megtérő ember pillanatnyilag félhet Isten ítéletétől, és "befogadhatja Krisztust". Lehet, hogy elmegy egy evangelizációs összejövetelre, ahol sokan mennek előre, és mivel az élete nem volt boldog, és ő boldog akar lenni, csatlakozik a tömeghez az első sorban. De nem nézett szembe szíve romlottságával Isten előtt. Nem bánkódik igazán, amiért megsértette Isten szentségét. Nem kiált Istenhez új szívért, amely gyűlöli a bűnt és szereti az igazságot. Ézsauhoz hasonlóan talán még könnyes szemmel is sajnálja, hogy elvesztette elsőszülöttségi jogát. Júdáshoz hasonlóan rosszul érezheti magát, hogy néhány ezüstpénzért elárulta Isten Fiát. De a megtérése (bűnbánata) csak felszínes és külsődleges, nem érinti a szívet.
B.A HAMIS MEGTÉRÉS AZ EMBERI SZÍVNEK AZ ALAPVETŐ JÓSÁGÁT FELTÉTELEZI.
A Jánoshoz kivonuló tömegben lévő vallási vezetők egyetértettek azzal, hogy a megtérés jó dolog a vámszedők és a tömegben lévő más "bűnösök" számára, de magukra nem alkalmazták, mert azt feltételezték, hogy alapvetően jó emberek. Végül is megtartották Mózes törvényét. Betartották a vallási szertartásokat. Tizedet adtak a pénzükből. És különben is, Ábrahám gyermekei voltak. Isten megígérte, hogy megáldja Ábrahám magvát. Tudták, hogy Isten egy napon meg fogja ítélni a pogányokat, de ők nem voltak olyanok, mint azok a megvetett nyomorultak.
De János - hogy merészeli - nem Ábrahám gyermekeinek, hanem viperafajzatoknak nevezi őket! Ugyanazt az üzenetet hirdeti a vallási vezetőknek, mint a vámszedőknek és a prostituáltaknak: "Valóban meg kell térnetek, és a megtéréseteknek megfelelő gyümölcsöt kell teremnetek." János átvág a vallásos köntös alatt, és azt mondja: "Nem' érdekel, hogy milyen vallásos a hátteretek! A szívetek ugyanolyan romlott, mint azoké, akik külsőleg bűnösök. Az a büszkeséged, hogy azt hiszed, a saját jóságoddal megállhatsz Isten szent jelenlétében, ugyanolyan sértő Isten számára, mint a vámszedők kapzsisága vagy a prostituáltak erkölcstelensége". Isten véleménye az emberi fajról többször is szerepel a héber Szentírásban. Néhány verset hadd idézzek erről:
1Móz 6,5: ,,Amikor látta az ÚR, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a földön, és az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz."
1Móz 8,21: ,,...gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva."
Zsolt 14,2-3: ,,Az ÚR letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent. Mindnyájan elfordultak tőle, egyaránt megromlottak. Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem."
Zsolt 51,7: ,,Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem. ,,
Ézs 64,5: ,,Mindnyájan olyanok lettünk, mint a tisztátalanok, minden igazságunk olyan, mint a szennyes ruha."
Az emberi szív alapvető jóságában való hit a Sátán egyik legártalmasabb megtévesztő akciója. Nem tudunk igazán megtérni, ha ragaszkodunk ahhoz a gondolathoz, hogy van bennünk valami, ami Isten előtt dicséretre méltó. A fejszét az önigazság gyökerébe kell vágni.
C.A HAMIS MEGTÉRÉST ISTEN MEG FOGJA ÍTÉLNI.
Az ítélet félelmetes voltát a "harag", a "fejsze" és a "tűz" szavak írják le. Ki képes elviselni a végtelen Isten szent haragját? Ki tud megállni, ha az Úr karja fejszét lendít ellene? Kit lehet szörnyű következmények nélkül a tűz tavába vetni? Csak azért, mert az Ő ítélete késik, nem jelenti azt, hogy nem fog bekövetkezni. Ha tagadod, hogy eljön az ítélet szörnyű napja, akkor ki kell tépned a Bibliádból a Jelenések könyvét, valamint sok más részt, köztük az Úr Jézus sok szavát. J. C. Ryle (Expository Thoughts on the Gospels [Baker], 2:90) megjegyzi:
,,Óvakodjunk attól, hogy bölcsebbek legyünk annál, mint ami meg van írva, és jótékonyabbak, mint maga a Szentírás. Keresztelő János nyelvezete mélyen vésődjék a szívünkbe. Soha ne szégyelljük bevallani szilárd meggyőződésünket, hogy a megátalkodottak számára "eljövendő harag" van, és hogy lehetséges, hogy az ember éppúgy elvesszen, mint hogy üdvözüljön. Ebben a témában hallgatni az emberek lelkének elárulása. Ez csak arra bátorítja őket, hogy kitartsanak a gonoszságban, és az ördög régi téveszméjét táplálja az elméjükben: "Nem halsz meg biztosan". Az a lelkész bizonyára a legjobb barátunk, aki őszintén szól nekünk a veszélyről, és Keresztelő Jánoshoz hasonlóan figyelmeztet minket, hogy "meneküljünk az eljövendő haragtól"." Mivel Isten minden bizonnyal megítél minden hamis megtérést, ezért nagyon kell vigyáznunk arra, hogy igazán megtérjünk Istenhez.
2.Az igazi megtérés azért lényeges, mert megszabadít az eljövendő haragtól.
A biblikus megtérés fő gondolata a bűntől Isten felé fordulni. Ha valóban elfordultunk a bűntől Isten felé, az életünkön ez látszani fog. Más lesz a gondolkodásunk, az érzelmeink, a hozzáállásunk dolgokhoz és a viselkedésünk. A megtérés egy életen át tartó folyamat a hívő ember számára, de egy bizonyos ponton el kell kezdődnie.
A.AZ IGAZI MEGTÉRÉS AZZAL KEZDŐDIK, HOGY ELISMEREM SZÍVEM BŰNÖSSÉGÉT, ÉS ÚJ SZÍVÉRT FOLYAMODOM ISTENHEZ.
Mielőtt az ember megtérne, tagadja, mentegeti vagy igazolja saját szívének bűnösségét. Valaki aki hamis evangéliumot hirdet, nemrégiben kijelentette: "Nagyon büszke vagyok arra, aki vagyok..... A Tízparancsolatból egyet sem szegtem meg. Nem szegtem meg Jézus Krisztus egyetlen tanítását sem, ezért büszke vagyok a hitemre és az üzenetemre". Egyértelmű, hogy ez az ember nem ismeri Jézus Krisztust, mert a Biblia azt mondja: "Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá tesszük őt, és az ő igéje nincs meg bennünk" (1Jn 1:10). Azok, akik valóban megtértek Isten előtt, megvallották bűneiket és azt, hogy szükségük van a Megváltóra. Feladtak minden hamis reményt az Isten előtti helyes helyzetükre, legyen az a saját vallási örökségük, a jócselekedeteik vagy a jó szándékuk. Ahogy Charles Spurgeon fogalmazott: "Ugyanolyan biztosan elkárhozol az igazságod miatt, ha abban bízol, mint az igazságtalanságod miatt" (Spurgeon's Expository Encyclopedia [Baker], 14:305).

Amikor János azt mondja hallgatóinak, hogy ne bízzanak vallási örökségükben, mint Ábrahám gyermekei, akkor utal valódi szükségükre is, nevezetesen arra, hogy Isten életet adjon a megkövült szívüknek: "Isten képes ezekből a kövekből Ábrahámnak gyermekeket támasztani". Isten ezt már megígérte Ezékiel által (36:26, 27):
És én új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek, és eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. És belétek adom Lelkemet, és arra késztetlek, hogy parancsolataimban járjatok, és gondosan megtartsátok rendeléseimet.
Így az igazi megtérésre az jellemző, hogy felismerem szívem bűnös voltát, és felismerem, hogy testem gyengesége és romlottsága miatt tehetetlen vagyok a helyzet kijavítására. Ezért új szívért kiáltok Istenhez, és Ő kegyelmesen megadja azt, amit én nem tudok megtenni. Új természetet ad nekem, amely szereti az igazságosságot, és vágyik arra, hogy engedelmeskedjen Neki. Ő adja nekem az Ő Szentlelkét, hogy erőt adjon nekem, hogy az Ő útján járjak. Ahogyan a fa a természete szerint terem gyümölcsöt, úgy az igazán megtérő lélek is ennek az új természetnek megfelelően kezd gyümölcsöt teremni, olyan gyümölcsöt, amely tetszik Istennek, és amelyet mások is észrevesznek.
B.AZ IGAZI MEGTÉRÉS A JÓ GYÜMÖLCSÖK TERMÉSÉBEN NYILVÁNUL MEG.
Howard Marshall (Commentary on Luke [Eerdmans], 143. o.) tisztáz egy fontos dolgot: "Az ilyen cselekedetek a bűnbánat vagy megtérés kifejeződései, és nem pedig ...[az] eszközök, amelyekkel Isten előtt érdemeket szerezhetünk, mivel a bűnbánat és megtérés lehetősége elsősorban Istennek köszönhető." (Eerdmans, 143. o.). Vagy, ahogy Kálvin János magyarázza (Calvin's Commentaries [Baker], "Harmony of the Gospels", 189., 190. oldal, dőlt betűvel): "Meg kell figyelni, hogy a jó cselekedeteket (Titus 3:8) itt a megtérés gyümölcseinek nevezi az Ige: mert a megtérés egy belső dolog, amelynek a szívben és a lélekben van a székhelye, de azután az élet megváltozásában hozza meg a gyümölcseit." Kálvin arra is rámutat (192., 193. oldal), hogy a képmutatók gyakran külső szertartásokkal próbálják magukat Isten imádóinak feltüntetni. De a János által itt leírt cselekedeteket nem tudják meghamisítani, mivel az ilyen cselekedetekhez a zsebükbe kell nyúlniuk.
Amikor a tömegben a bűnösségük felől meggyőzött emberek megkérdezték Jánostól: "Mit tegyünk?", azt vártad volna talán, hogy János azt mondja: "Egyetek sáskát és vadmézet, és éljetek olyan egyszerűen, mint én". De ő nem ezt mondta. Vagy hogy talán azt mondja: "Tartsátok meg hűségesen a szertartásokat a templomban". De nem ezt mondta. Válaszai üdítően egyszerűek és gyakorlatiasak. Minden válasz a törvény második táblájához, a felebarátunkkal való kapcsolatunkhoz kapcsolódik. Ahogy János apostol fogalmazott: "Ha valaki azt mondja: szeretem az Istent, és gyűlöli testvérét, hazug; mert aki nem szereti testvérét, akit látott, nem szeretheti Istent, akit nem látott" (1Jn 4,20). Keresztelő János azt mondja, hogy a megtérés gyümölcsei abban fognak megmutatkozni, ahogyan másokhoz viszonyulunk, különösen abban az adott élethelyzetben, ahol élünk és dolgozunk.
Figyeljük meg azt is, hogy a János által említett megtérés minden egyes gyümölcse kapcsolódik a birtokláshoz vagy a pénzhez. János tanítása itt természetesen nem mindenre kiterjedő. Azok, akik valóban megtérnek, növekedni fognak a Bibliában említett sok más területen is. De ahogy Jézus a Lukács 16:10-13-ban rámutat, az Istentől ránk bízott pénzzel való gazdálkodásunk a próbaköve annak, hogy hűségesek leszünk-e fontosabb dolgokban. Bár mindannyiunknak növekednünk kell ezen a területen, és a gyümölcs beéréséhez idő kell, de akik valóban megtérnek, azok növekedni fognak ezen a három területen, amelyet János említ.
a.)Az igazi megtérés a rászorulók iránti nagylelkűség gyümölcsét fogja teremni.
"Akinek két ruhája van, az ossza meg azzal, akinek egy sincs, és akinek élelme van, az is tegyen így" (3:11). A "tunika" szó a kabát vagy a külső tunika alatt viselt alsóruhára utal. János nem a kommunizmust támogatja, és nem is azt mondja, hogy helytelen egynél több váltóruhát birtokolni. Inkább azt az egyszerű nagylelkűséget támogatja, amely abból a hozzáállásból fakad, hogy "Isten kielégítette a szükségleteimet, és ennek a szegény embernek jól jönne az, amiből nekem bőségesen van. Odaadom neki."
Az igazi megtérés a rászorulók iránti nagylelkűség gyümölcsét fogja teremni.
"Akinek két ruhája van, az ossza meg azzal, akinek egy sincs, és akinek élelme van, az is tegyen így" (3:11). A "tunika" szó a kabát vagy a külső tunika alatt viselt alsóruhára utal. János nem a kommunizmust támogatja, és nem is azt mondja, hogy helytelen egynél több váltóruhát birtokolni. Inkább azt az egyszerű nagylelkűséget támogatja, amely abból a hozzáállásból fakad, hogy "Isten kielégítette a szükségleteimet, és ennek a szegény embernek jól jönne az, amiből nekem bőségesen van. Odaadom neki."
Azt is hozzáteszem, hogy János kijelentései nem képviselik a szegények megsegítéséről szóló teljes bibliai tanítást. Pál apostol azt mondja, hogy ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék (2Thessz 3:10). A Példabeszédek könyve kigúnyolja az ostoba lustát, aki nem hajlandó dolgozni, takarékoskodni és tervezni a jövőre, és aztán nélkülözni kezd. Az ilyen embereknek szükségük lehet átmeneti anyagi segítségre, de szükségük van helyreigazításra és tanításra is. Ha nem hajlandók felelősségteljesen cselekedni, akkor szembe kell nézniük a következményekkel. Ugyanakkor azonban törekednünk kell arra, hogy úgy bánjunk másokkal, ahogyan mi is szeretnénk, hogy mások bánjanak velünk, ha az ő helyzetükben lennénk. Nem zárhatjuk el a szívünket egy valóban rászoruló ember előtt, amikor megvan a lehetőségünk arra, hogy segítsünk. A megtérés egyik gyümölcse a növekvő nagylelkűség.
b.)Az igazi megtérés a kapzsiság nélküli becsületesség gyümölcsét fogja teremni az üzleti életben.
A római rendszerben az adóbehajtók a kormányzatnál ajánlatot tettek egy adott régió adóügyi vállalkozására. A legmagasabb ajánlatot tevő kapta meg a szerződést, és aztán szabadon zsebre vághatott mindent, amit a licitje felett beszedett. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendszer nagy visszaélésekre volt alkalmas. A zsidók gyűlölték azokat a honfitársaikat, akik ilyen korrupt üzletbe bocsátkoztak.
János azonban nem mondja az adóbehajtóknak, hogy hagyják abba ezt a munkát. Inkább azt mondja nekik: "Ne szedjetek többet, mint amennyit parancsoltak nektek" (3:13). Más szóval, legyetek becsületesek, és ne legyetek kapzsik. Végezzétek tisztességesen és becsületesen a munkátokat.
Mindig elszomorító, amikor olyan üzletemberekről hallunk, akik kereszténynek vallják magukat, de tisztességtelenek és kapzsik az üzleti életben. Az igazi megtérés nem a vasárnap délelőttökre van felosztva. Hatással van arra, ahogyan a hét többi napján az üzleti életben viselkedsz. Ez egyébként az egyik oka annak, hogy egy keresztény ne álljon egy nem keresztény emberrel egy üzleti partnerségben (2Kor 6:14-18). A nem keresztény csalni és fukarkodni akar majd, különösen, ha a becsületesség pénzveszteséggel jár. A kereszténynek azonban el kell köteleznie magát arra, hogy becsületes legyen, még ha ez sokba is kerül neki. A tisztesség fontosabb a keresztény számára, mint a pénz.
c.)Az igazi megtérés megtermi a gyümölcsét annak, hogy nem élünk vissza a hatalommal személyes haszonszerzés céljából.
Ismétlem, János nem azt mondja a katonáknak, hogy hagyják el a sajátos munkakörüket. Isten helyesli a polgári kormányzatot, amely szükségszerűen magában foglalja a bűnüldözést és a megfelelő nemzetvédelmet. János azonban azt mondja a katonáknak, hogy ne éljenek vissza a hatalmukkal személyes haszonszerzés céljából, és legyenek elégedettek a fizetésükkel. Ez nem lehet könnyű, amikor azt látod, hogy a katonatársaid arra használják a rendszert, hogy a saját zsebüket tömjék, miközben te alacsony béren tengődsz. Könnyű lenne ésszerűsíteni: "Mindenki ezt csinálja, így működik a rendszer". De a megtérő katona nem fog együtt haladni az árral. Az aranyszabályt fogja gyakorolni másokkal szemben, és a saját kapzsiságát úgy fogja kezelni, hogy megtanulja az Úrban való megelégedettséget.
Következtetés
Három lehetséges válasz létezik egy olyan egyszerű üzenetre, mint amilyen Jánosé: Néhányan megsértődnek, és megtérés nélkül elmennek. Szembe fognak nézni Isten eljövendő haragjával. Mások felszínes megtérést tanúsítanak majd. Felöltik a külső változás kozmetikáját, de nem fognak őszintén szembenézni szívük romlottságával. Ők is szembe fognak nézni Isten eljövendő haragjával, valószínűleg nagy meglepetéssel. A harmadik válasz az, hogy valóban megtérsz, felismered szíved bűnösségét, Istenhez fordulsz, és új szívet és tiszta lelkiismeretet kérsz tőle Krisztus vére által. Ezekből nőnek majd a megtérés gyümölcsei. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: helyreigazításra, pénzveszteséggel, engedelmeskedjen, meggyőződésünket, prostituáltaknak, erkölcstelensége, szükségleteimet, mindannyiunknak, mentegetőzésnek, jócselekedeteik, figyelmeztetése, megsértődhetünk, elhatalmasodott, keresztyénségük, megtéréseteknek, önbecsülésünket, elsőszülöttségi, megátalkodottak, figyelmeztetett, üzletemberekről, cselekedetekhez, megváltozásában, felebarátunkkal, kapcsolatunkhoz, szertartásokkal, figyelmeztetnek, evangelizációs, romlottságával, gyakorlatiasak, szertartásokat, takarékoskodni, következmények, nagylelkűséget, pillanatnyilag, megsegítéséről, megkérdőjelezi, pusztába ahol, válasz egyszerű, emberek tudták, saját szavát, igazságot mondja, vallási vezetőket, ilyen részéhez, eljövendő haraggal, helyes válasz, sebésznek válaszolnánk, életedbe kerül, kezelés fájdalmas, rákod miatt, cukrozott tablettákat, hamis megtérés, igazi megtérés, Isten Jánoson, Keresztelő Jánoson, HAMIS MEGTÉRÉS KÜLSŐ MEGTÉRÉS, PEDIG BELSŐ MEGTÉRÉS, Isten Fiát, HAMIS MEGTÉRÉS AZ EMBERI SZÍVNEK AZ ALAPVETŐ JÓSÁGÁT FELTÉTELEZI, HAMIS MEGTÉRÉST ISTEN MEG FOGJA ÍTÉLNI, Expository Thoughts, Keresztelő János, Keresztelő Jánoshoz, Mivel Isten, IGAZI MEGTÉRÉS AZZAL KEZDŐDIK, HOGY ELISMEREM SZÍVEM BŰNÖSSÉGÉT, SZÍVÉRT FOLYAMODOM ISTENHEZ, Jézus Krisztus, Jézus Krisztust, Ahogy Charles Spurgeon, Expository Encyclopedia, Amikor János, IGAZI MEGTÉRÉS JÓ GYÜMÖLCSÖK TERMÉSÉBEN NYILVÁNUL MEG, Howard Marshall, Kálvin János, Ahogy János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mi lenne ha  Png férfi  Hogy lehet megtartani  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einstein gondolata  Nem számIt  Akarat  Facebookon kaptam  A sors  Akarat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Leonardo da Vinci gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png lepke  Akarat  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Idő  Mindig jusson idő nevetni  Paul David Tripp Április 21  Próbálj meg ...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 20  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png férfi  Png férfi  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 21  Png fotel  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Png fotel  Mai harmónia kártyám  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szabolcska Mihály – Ákác...  A kételkedés kezelése  A Megváltó szolgálatában  Reggel van  Akarat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bounty krémes  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png telefon  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  Sokan azt tartják  Egy maradéktalanul uralt világ  Hiányzik  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pusztába ahol, válasz egyszerű, emberek tudták, saját szavát, igazságot mondja, vallási vezetőket, ilyen részéhez, eljövendő haraggal, helyes válasz, sebésznek válaszolnánk, életedbe kerül, kezelés fájdalmas, rákod miatt, cukrozott tablettákat, hamis megtérés, igazi megtérés, eljövendő haragtól, eljövendő haragot, embert Isten, ilyen megtévesztést, eljövendő harag, vízkeresztség külső, személyes bűneiket, pillanatnyi vallási, földműves elégette, szántóföldjén lévő, fűben lévő, lángok elől, bőrüket próbálták, fűben kígyózó, hamisan megtérő, evangelizációs összejövetelre, első sorban, tömegben lévő, vallási szertartásokat, megvetett nyomorultak, üzenetet hirdeti, vallási vezetőknek, megtéréseteknek megfelelő, vallásos köntös, szívetek ugyanolyan, saját jóságoddal, vámszedők kapzsisága, prostituáltak erkölcstelensége, emberi fajról, héber Szentírásban, emberi gonoszság, ember szívének, szennyes ruha, emberi szív, önigazság gyökerébe, ítélet félelmetes, végtelen Isten, ítélet szörnyű, megátalkodottak számára, ember éppúgy, témában hallgatni, emberek lelkének, ördög régi, legjobb barátunk, biblikus megtérés, bűntől Isten, hozzáállásunk dolgokhoz, hívő ember, bizonyos ponton, ember megtérne, jócselekedeteik vagy, igazságod miatt, igazságtalanságod miatt, megkövült szívüknek, kövekből Ábrahámnak, igazi megtérésre, helyzet kijavítására, természete szerint, igazán megtérő, fontos dolgot, ilyen cselekedetek, bűnbánat vagy, megtérés gyümölcseinek, belső dolog, élet megváltozásában, képmutatók gyakran, ilyen cselekedetekhez, zsebükbe kell, bűnösségük felől, törvény második, felebarátunkkal való, megtérés gyümölcsei, adott élethelyzetben, birtokláshoz vagy, próbaköve annak, gyümölcs beéréséhez, három területen, rászorulók iránti, kabát vagy, külső tunika, kommunizmust támogatja, egyszerű nagylelkűséget, hozzáállásból fakad, szegény embernek, szegények megsegítéséről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4426
  • e Hét: 38202
  • e Hónap: 67514
  • e Év: 255316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.